torsdag 20 januari 2011

Syntpop as i like it

När valet stod mellan synth och hårdrock på skolgårdarna under 80-talet. Så föll valet på synth. Ett ytterst viktig beslut när man gick på mellanstadiet som föregicks av en klassfest då jag för första gången hörde Depeche Mode – Some Great Reward, men kompisarna sa att det var Howard Jones. Så jag köpte fel skiva i skivbutiken, men jag lyckades få min lillebror att köpa Depeche Mode. Hårdrock och synth är genrer med rätt många avarter. I mitten på 80-talet hade de bästa synthbanden redan lagt ner eller helt tappat fotfästet och gav ut usla mer gitarrbaserade plattor. Å andra sidan så hade pudelhårdrocken sin storhetstid. Så frågan är vad som egentligen var att föredra.

Jag började tidigt att titta tillbaka några år och upptäckte band som Ultravox, Human League, Kraftwerk och framförallt Fad Gadget. Minimalistisk synth, som idag låter primitiv och där tekniken ofta var mer begränsande än något annat. Det var musik som både kunde anses vara avantgardiskt och konstig på 70-talet för att på det tidiga 80-talet bli jättekommersiellt när depeche, yazoo, human league och Gary Numan tog plats på topplistorna. Jag har återupptäckt och kompletterat mycket av den här musiken dels genom att damma av vinylen men också genom spotify. En av de mest spellistor som jag är mest nöjd med är just min synthlista som sammansatta just var jag tilltalades - alltså den allra tidigaste synthpopen kring 77 - 83.
Jag bejakar synthluggen igen!


Orchestral Manoeuvres In The Dark – Electricity (Hannett/Cargo Studios Version)
Deras första singel. Kan tas för en kraftwerkpastisch, vilket det förmodligen. Det gör inget för det är så otroligt fint blipp ploppande 
The Human League – The Black Hit Of Space
Human League efter dare är inte mycket hänga i julgranen, men första och andra albumet är råare, kyligare och mer experimentellt. Detta är en favoritlåt som jag inte fick bädda in, men klicka på länken får du se en tidstypisk video.

Soft Cell – Sex Dwarf - Original Version Ganska knäppt och tidstypiskt, jag har för mig att det fanns en ännu mer knäpp video med se sado machoistisk dvärg. Hittade den inte, men tycker Mark almond är ganska cool i den här.



Fad Gadget – Ricky's Hand
En hemlig husgud i min ungdom. Det kändes som bara jag gillade detta. Har fått mer erkännade bland musiknördar på senare år. Det var mycket Bowie och Iggy Pop över Frank Tovey/Fad Gadget. Jag tycker detta är helt perfekt synth. Mörkt, melodiskt och lite punkigt.



Blaine L. Reininger – Rolf & Florian Go Hawaiian
Den här låten hade jag på ett blandband utan att veta var det var, en fin hyllning till Kraftwerk.

2 kommentarer:

  1. Vad roligt att du tycker det. Jag tycker det är roligt att du är den förste som lämnar en kommentar.

    SvaraRadera